​​​​​​​Meer veiligheid en rechtspraak op maat van Halle-Vilvoorde nodig!



​​​​​​​Meer veiligheid en rechtspraak op maat van Halle-Vilvoorde nodig!


Meer veiligheid en rechtspraak op maat van Halle-Vilvoorde nodig!

Voor Open VLD kan de veiligheidsketen in het arrondissement beter versterkt worden. Daarvoor zijn acties nodig op 3 terreinen.

De veiligheidsmonitor van 2022 toont aan dat een meerderheid van de inwoners van Vlaams-Brabant zich veilig voelt. Dat is positief. Toch is het werk op vlak van veiligheid nooit af en moeten we ook toekomstgericht denken.

Dat zegt niet alleen Open Vld, dat zeggen alle burgemeesters uit het arrondissement Halle-Vilvoorde in hun memorandum voor de nieuwe regering. Open Vld trekt daarom met drie actiepunten naar buiten.

Ten eerste wil Open VLD ervoor pleiten dat de rechtspleging in eigen regio vlotter verloopt. Daarvoor is degelijke huisvesting nodig maar ook een aanpassing in de manier van werken, zodat de feiten die in Halle-Vilvoorde gepleegd worden ook in Halle-Vilvoorde worden berecht.

Ten tweede moet de volgende regering werk maken van de rekrutering van bijkomende politiemensen: zowel operationeel als administratief personeel want de tekorten zijn groot.

Ten derde wil Open VLD werk maken van de schaalvergroting van de zones.

1) Vervolging op maat van Halle-Vilvoorde

Rechtspleging voor feiten die in Halle-Vilvoorde gepleegd zijn, moet ook in Halle-Vilvoorde plaatsvinden.

Ondanks het eigen parket in Halle-Vilvoorde, blijven vele criminele feiten berecht in rechtbanken buiten de regio (o.a. Brussel). Bovendien maakt de taalwetgeving, specifiek voor onze regio dat verdachten ook een wissel van de taalrol kunnen vragen. Sommige daders maken ook misbruik van dat recht, wat zorgt voor onnodig tijdverlies en vertraging (met gevaar zelfs op verjaring). Bovendien verhoogt de werkdruk van de rechtbanken.

Irina De Knop, Lijsttrekker voor het federaal Parlement: “ik pleit ervoor dat alle rechtszaken van feiten die zich hebben voorgedaan in het arrondissement Halle-Vilvoorde ook zouden worden behandeld in de taal van het grondgebied, het Nederlands, zoals dat trouwens overal gebeurt in Vlaanderen. Anderstaligen kunnen dan om een tolk verzoeken indien nodig.”

Een vervolgingsbeleid op maat van Halle-Vilvoorde, met een snellere procedure vergroot het vertrouwen in justitie”, stellen Saskia Beekmans en Yoeri Vastersavendts, zelf advocaten.

Een nieuw gebouw voor het parket met zittingszalen voor rechtspleging is dringend nodig.

Open Vld ijvert daarnaast ook voor de financiering van een nieuw parket met zittingszalen in Halle-Vilvoorde. De huidige huisvesting van het parket in oude gebouwen van het OCMW Asse is eigenlijk een justitie en democratie onwaardig. Een volwaardige huisvesting voor het parket, gekoppeld aan zittingszalen voor de rechtbank, zodat er meer recht kan worden gesproken in onze regio, dat is wat nodig is. De Asphalco - site in Asse lijkt ons hiervoor een ideale plek te zijn.” besluit Irina De Knop.

2) Rekruteringscampagne Vlaams-Brabant en financiële ondersteuning voor korpsen met tekorten.

Open Vld wil het tekort van politie-agenten aanpakken met een grootschalige rekruteringscampagne. “We denken ook na over financiële prikkels om agenten naar Vlaams-Brabant te trekken. De hoofdstedelijke premie en taalpremie maken het voor politiemensen aantrekkelijker om te werken in de Brusselse politiezones dan in de Vlaamse Rand. Voor een efficiënt veiligheidsbeleid is het belangrijk dat er een betere, gelijkwaardige financiële ondersteuning komt van de federale overheid. Zo wordt de inkomenskloof tussen de collega politieagenten in de bredere regio weggewerk.

3) Schaalvergroting

Sommige politiezones zijn vandaag te klein geworden. Een vrijwillige fusie van enkele politiezones kan meer efficiëntie en een betere veiligheid tot gevolg hebben. De politieraden van de zones AMOW (Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel), TARL (Ternat, Affligem, Roosdaal en Liedekerke) en Dilbeek hebben begin dit jaar al die ambitie geuit. Een studie wordt dit najaar opgeleverd.

De politieraadsleden en kandidaten uit de betrokken gemeenten gaan al een stap verder. “Als de samenwerking leidt tot een verhoogde aanwezigheid van blauw in de straten, snellere aanrijtijden en het garanderen van de nabijheid van een wijkagent, dan staat voor ons het licht op ‘blauw’ voor een fusie.” aldus Yoeri Vastersavendts (Asse), Michaël Verschueren (Dilbeek), Wies Herpol (Wemmel) en Steve Convents (Ternat).

Blijf of de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

blog

In de kijker

contact

Hoe kan ik je helpen?

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.