Nieuwsbrief Irina De Knop

Met een geweldige ploeg en met veel goesting gaan we aan de slag in Lennik



Op woensdagavond 4 december vond in de goed gevulde feestzaal Jo Baetens de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad plaats. Deze vergadering markeerde de start van een nieuw politiek hoofdstuk voor onze gemeente.

Zelf ben ik ontzettend dankbaar en trots voor de eedaflegging van onze nieuwe raadsleden en om opnieuw mijn mandaat als burgemeester van Lennik met 6 jaar te mogen verlengen.  

Samen met Johan Limbourg en nieuwe schepen Isabelle Duerinckx van Lijst Burgemeester vormen we een sterk team in een coalitie met Team Lennik die onze gemeente nog beter, mooier en warmer zal maken dan ze nu al is.

Daarnaast ben ik ook bijzonder trots op alle gemeenteraadsleden van Lijst Burgemeester die hun eed aflegden. Ook zij zullen heel belangrijk werk verrichten voor onze prachtige gemeente. Proficiat Jo Massaer, Karen De Waele, Christel Van der Perre en Freddy Van Malderen, en aan Anke Van Cutsem die het bijzonder comité voor de sociale dienst zal vervoegen.

En nu, hard aan het werk met een sterk en enthousiast team voor Lennik en voor alle Lennikenaren.


Nultolerantie in het Verkeer? Eerst de Pakkans Verhogen.



Naar aanleiding van het ongeval van Tom Waes in de nacht van 29 op 30 november waarbij bleek dat hij dronken achter het stuur zat, laaide de discussie in de maatschappij over alcohol in het verkeer opnieuw op.

Een belangrijke discussie want gemiddeld zijn er in België elke dag 11 verkeersongevallen met minstens één gewonde of overlijden door buitensporig alcoholgebruik. 

Dronken achter het stuur kruipen is idioot en onverantwoordelijk, dat gedrag moet eruit. Maar in plaats van draconische maatregelen in te voeren zoals een nultolerantie, zoals sommige politici opperen, moeten we in de eerste plaats de pakkans verhogen. Er moeten meer alcoholcontroles zijn, en vooral, meer controles op risicomomenten zoals weekendnachten.

In de Kamer stelde ik hierover een vraag aan Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en ging in debat in De Zevende Dag met Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen, politierechter Ariane Braccio en verkeersslachtoffer Stijn Geerinck.

Vooral het verhaal van Stijn was bijzonder aangrijpend, maar ook inspirerend door de veerkracht die hij toont. Zijn ervaring benadrukt hoe cruciaal de discussie over alcohol in het verkeer is en hoe urgent het is om een mentaliteitsverandering teweeg te brengen in ons land.

Voor ons is het dan ook glashelder dat we eerst moeten inzetten op meer handhaving. We hopen dan ook dat de Arizona-partijen structureel meer middelen voorzien voor de politie zodat controles ook effectief kunnen worden uitgevoerd.


Actie voor de treinreizigers uit de Vlaamse Rand!



De recent doorgevoerde wijzigingen in de dienstverlening van de NMBS hebben veel onvrede veroorzaakt, ook bij de reizigers uit de Vlaamse Rand. In het Pajottenland is een van de meest ingrijpende aanpassingen het verdwijnen van de rechtstreekse treinverbinding tussen Liedekerke en Gent-Sint-Pieters, een verbinding die dagelijks door vele pendelaars wordt gebruikt.

Op dinsdag 10 december bracht ik met de commissie Mobiliteit van de Kamer een bezoek aan de NMBS waar we in gesprek gingen met CEO Sophie Dutordoir en ik mijn bezorgdheid over deze wijziging bij haar aankaartte.

In ons gesprek heb ik duidelijk gemaakt dat de NMBS niet alleen haar verantwoordelijkheid moet nemen voor de dienstverlening in de steden, maar ook in de randgemeenten. Ik gaf haar ook een brief af waarin ik mijn ongenoegen uitte. Lees hier mijn volledige boodschap aan Sophie Dutordoir.

Naast dit gesprek, heb ik op donderdagochtend 12 december samen met Joris Poppe van Open VLD Liedekerke en Milan De Naeyer van de Jong Liberalen Vlaams-Brabant actie gevoerd aan het station van Liedekerke. Wij wilden de aandacht vestigen op de negatieve impact van het wegvallen van de rechtstreekse treinverbinding naar Gent.

Daarom heb ik ook een petitie opgestart waarin we de NMBS oproepen om de dienstverlening voor reizigers uit de Vlaamse Rand te herstellen en te verbeteren. Je kan hier de petitie ondertekenen.

Laten we samen zorgen voor een betere toekomst voor onze treinreizigers!


Zorg voor een gezondheidszorg die klaar is voor de toekomst



Naar aanleiding van een rapport van de Vereniging van Belgische Ziekenhuisdirecteurs, stelde ik deze week in de plenaire vergadering van de Kamer een vraag aan minister Vandenbroucke over de toekomst van de Belgische gezondheidszorg. 

In dit rapport wordt gewaarschuwd dat zonder structurele hervormingen de betaalbaarheid, efficiëntie en toegankelijkheid van de zorg in gevaar komen.

Ik wees erop dat het probleem niet opgelost zal worden door simpelweg meer geld in het systeem te stoppen, zoals vaak wordt voorgesteld, maar door het zorgsysteem fundamenteel te hervormen. 

Het gezondheidsbudget zal volgend jaar 40 miljard euro bedragen, maar de kosten blijven stijgen. Zoals het IMF recent aangaf, betalen we in België 20% te veel voor zorg, en het systeem kraakt in zijn voegen.

We moeten de focus dan ook verleggen naar preventie, efficiëntie en innovatie. 

België investeert vandaag 1,6% van het gezondheidsbudget in preventie, ver onder het Europese gemiddelde van 2,9% en dit terwijl investeren in preventie, zoals vaccinatie en het voorkomen van chronische ziektes, in België tot 5 miljard euro aan besparingen kan opleveren.

Ik riep minister Vandenbroucke op om de aanbevelingen van zorgspecialisten serieus te nemen en de noodzakelijke hervormingen op de onderhandelingstafel te leggen. Het is tijd om te handelen; de gezondheid van het zorgsysteem is in gevaar.

Meest Recente Posts

Blijf of de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

blog

In de kijker

contact

Hoe kan ik je helpen?

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.