Dit zijn de kandidaten voor Lijst Burgemeester, en hun plannen voor Lennik


Op zondag 13 oktober trekt ook Lennik naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. HLN stelt alle partijen uit Lennik en hun lijsttrekkers aan u voor. Burgemeester Irina De Knop staat bovenaan de lijst van Lijst Burgemeester en wil opnieuw burgemeester worden “We willen van Lennik een fietsgemeente maken en de academie een nieuw onderdak geven in het Vetkot.”



1. De lijsttrekker: Irina De Knop

Irina De Knop groeide op in Asse, maar kwam voor de liefde naar Lennik in 2002. “Ik was altijd al geïnteresseerd in politiek. Ik heb dan ook politieke wetenschappen gestudeerd”, vertelt ze. Zo was ze ook voorzitter van jong VLD Asse en van jong VLD Brussel-Halle-Vilvoorde. Nadat ze afstudeerde, werkte ze enkele jaren bij een internationaal bedrijf. In 2003 maakte ze dan de overstap naar politiek in het kabinet van Guy Vanhengel. Van 2009 tot 2014 was ze Vlaams parlementslid. Sinds juni is ze federaal parlementlid. Nadat ze verhuisde naar Lennik rolde ze in de lokale politiek. In 2007 werd zij schepen en vier jaar later, in 2011, burgemeester.

Welk project of welke realisatie van de afgelopen zes jaar vindt u echt geslaagd?

“Sommige van onze projecten zijn wat minder zichtbaar, maar vind ik wel heel geslaagd. Dat zijn zaken op sociaal vlak. Dan praat ik over de tweedehandswinkel RecyKleer, de Babytheek en het Praatcafé. Met die initiatieven willen we meer mensen betrekken bij het maatschappelijke leven, hen de mogelijkheid geven om Nederlands te oefenen en mensen kansen te geven. Ook het Vonk-project waarmee we inzetten op kansarmoede bij kinderen, is het vernoemen waard. We zetten ook sterk in op de aanpak voor een gezond mentaal welzijn, vooral bij jongeren. Dat zijn dan projecten zoals het JAC(Jongeren Adviescentrum), het toekomstige OverKop-huis en de gratis psychologische hulp. Bij die eerste initiatieven kunnen jongeren aankloppen die kampen met vragen of gewoon een plek vinden waar ze altijd welkom zijn. Natuurlijk  zijn we ook trots op de meer zichtbare zaken zoals de renovatie van het gemeentehuis, de feestzaal en de JoBar, de nieuwe gebouwen voor de gemeentelijke basisschool ‘t Rakkertje en de heraanleg van de Schapenstraat.”

Wat kon beter in de afgelopen zes jaar?

“We hebben al een aantal wegen veiliger gemaakt. Maar één ding dat we nog graag hadden gedaan, is een fietspad aanleggen op de Gustaaf Van der Steenstraat.”

Wat is jullie topprioriteit, als u mee kan besturen?

“We willen van Lennik een fietsgemeente maken. De veiligheid voor zwakke weggebruikers  in de gemeente is dus een topprioriteit voor ons. Voor de Gustaaf Van der Steenstraat en de Gustaaf Breynaertstraat zijn er al subsidieprojecten voor de heraanleg van de fietspaden ingediend. Maar het fietsvriendelijk maken van de gemeente vraagt ook veilige verbindingen, investeringen in fietsinfrastructuur enz. Hiernaast willen we ook graag een nieuw onderdak vinden voor de academie. Dat zien we eventueel in de site van het Vetkot op het Masiusplein. Als het van ons afhangt en als de financiële middelen er zijn dan kunnen we daar alle culturele activiteiten van de gemeente onder één dak brengen. En dan is er ook de nood om het aanbod aan kinderopvang uit te breiden, zodat ouders werk en gezin vlotter kunnen combineren.

Welke resultaten hopen jullie op 13 oktober, wie is jullie favoriete coalitiepartner en met wie willen jullie zeker niet in zee gaan?

“Als je iets wil veranderen in een gemeente is het belangrijk dat je mee aan het stuur zit en daar hopen we zeker op. Onze partij hoopt zo goed als de vorige keer te scoren en indien mogelijk nog beter want de resultaten zijn zichtbaar en we hebben een sterke ploeg.We hebben goed samengewerkt met onze huidige coalitiepartners Groen en CD&V. Naar de volgende legislatuur toe willen we samenwerken met iedereen die constructief aan de gemeente wil werken en mee ons programma wil realiseren.”

3. Dit zijn hun plannen voor Lennik

(vijf campagnepunten met uitleg)

1)      Warm Leven in Lennik. Lennik is een warme gemeente waar iedereen erbij hoort. Lijst Burgemeester nam al heel wat stappen om voor iedereen kansen te scheppen en voor het mentaal welzijn van de Lennikenaren. We willen die weg nog verder bewandelen door het aanbod aan kinderopvang en ouderenzorg te vergroten. Daarnaast wil Lijst Burgemeester ook kwetsbare gezinnen en alleenstaanden ondersteunen. De gemeente speelt een cruciale rol in het bestrijden van armoede, eenzaamheid en uitsluiting.

2)      Velig leven in Lennik. Van  Lennik een echte fietsgemeente maken,. Dat betekent investeren in de aanleg en het onderhouden van fietsstraten, veilige fietsweggetjes (waar geen auto’s rijden) en fietspaden op alle invalswegen. Ook de voetpaden krijgen een facelift in alle dorpskernen. Ook de cyber-criminaliteit en de andere vormen van overlast, zoals  zwerfvuil verdienen een doortastende aanpak.  

3)      Ondernemend Leven in Lennik: we hebben al een mooi aanbod gerealiseerd met acties zoals Lennik inspireert, de Smaakmarkt, de bloementorens en waardebonnen.  Ook de talrijke wandel-en fietsknooppunten in combinetie met de vele rustplekjes dragen bij aan de toeristische economie in Lennik. Toch wil Lijst burgemeester nog meer ondersteuning geven aan bestaande en nieuwe ondernemers in Lennik. Dat kan door het verder uitbouwen van het ondernemersloket, het verlenen van een starterspremie en een premie voor het rolstoeltoegankelijk maken van handelspanden.

4)      Lennik doen bruisen: dat betekent in de eerste plaats werk maken van één site voor cultuur in Lennik, op de plaats van het bestaande ‘Vetkot’. Lijst burgemeester wil daar de academie vestigen, een tentoonstellingsruimte en een polyvalente cultuurzaal. Liefst in combintatie met de bibliotheek. Lennik doen bruisen betekent ook blijvend ondersteuning geven aan onze Lennikse verenigingen. Daarom willen we de bestaande financieringen en ondersteuning behouden via de Lennikse Feesten.

5)      Landelijk leven in Lennik behouden. Dat betekent het behoud van onze groene ruimte én qua wonen toch mogelijkheden creëren voor jonge mensen uit Lennik: het promoten van nieuwe woonvormen, hen voorrang geven bij het verwerven van bouwgronden of woningen. Lennik wil daarbij de mogelijkheiden van ‘Wonen in Eigen streek’ aanboren. 

Tot slot, koken kost geld.  En daarom wil Lijst Burgemeester blijvend werk maken van een doortastend financieel beleid. Lennik kent momenteel een lagere fiscale druk van vele andere gemeenten. (In Lennik 87 en in Vlaanderen gemiddeld 96). Dat komt omdat Lennik, behalve de personenbelasting geen andere lokale belastingen heft. En omdat de belastingen op de onrorerende voorheffing 708 laag zijn (gemiddeld in Vlaanderen =898).  Om dit belastingniveau te houden, zullen we uitgaven altijd zorgvuldig moeten plannen: werken gefaseerd uitvoeren en zoveel mogelijk beroep doen op subsidiekanalen van hogere overheden.

4. Dit vindt Lijst Burgemeester van 3 hot topics die leven in Lennik

Lennik moet meer betaalbare woningen creëren

“In Lennik zijn de woningen 10 procent duurder dan het Vlaams gemiddelde. Onze gemeente vervult ook een centrumfunctie en is een landelijke gemeente. Die dragen bij aan de prijs. Betaalbare woningen creëren is zeker een doelstelling die we graag mee willen onderschrijven. We creëren extra sociale woningen, maar de huisvestingsmaatschappij is traag met de uitvoering, zoals bijvoorbeeld op de hoek van de Karel Keymolenstraat en de Schoolweg. Daar komen een aantal meergezinswoningen en dit project zou eindelijk van start gaan einde van dit jaar. De betonstop vraagt ons ook om zoveel mogelijk ruimte open te laten. We hebben nog een aantal woonreservegebieden in Lennik maar we merken dat onze Lennikenaren de landelijkheid koesteren. En dat wil Lijst Burgemeester respecteren. Dus het is een beetje een tegenstelling tussen betaalbare woningen creëren en de landelijkheid behouden. Samen met andere landelijke gemeenten moeten  we inzetten op nieuwe woonvormen. Bijvoorbeeld een oude boerderij die wordt opgedeeld in verschillende wooneenheden, zo’n woonvormen moeten we promoten, maar voorlopig kan dat wettelijk niet. We willen ook nog via het decreet ‘wonen in eigen streek’ mogelijkheden creëren voor jonge mensen uit Lennik om hen voorrang te geven bij het kopen van een bouwgrond uit een verkaveling. En bij de realisatie van grotere woonprojecten, moeten we ook nagaan hoe we voor enkele woningen uit een project voorrang kunnen geven aan mensen die een band hebben met Lennik.

Lennik moet inzetten op het behouden van groen in de gemeente en/of een bouwstop invoeren

“Lennik heeft nu 74 procent open ruimte, ruimte die niet kan bebouwd worden. En we willen dat ook behouden. Dat zorgt ervoor dat we niet echt een bouwstop invoeren, maar dat we enkel kunnen verdichten in de kernen. We willen geen bijkomende gebieden aansnijden.”

Lennik moet fuseren met buurgemeenten

“We willen zo lang als we kunnen een zelfstandige gemeente blijven.

Meest Recente Posts

Blijf of de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

blog

In de kijker

contact

Hoe kan ik je helpen?

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.